Wednesday, June 12, 2013

Ööjooks 2013

Me juhindume emotsioonidest, täpselt samamoodi hindame erinevaid rahvajookse fiilingu järgi. Mis tunne on just sellel jooksul joosta? Ööjooks ja Energiajooks on Saaremaa Kolme Päeva Jooksuga minu enda lemmikud. Seal on alati hea joosta. Erand polnud ka käesoleva aasta Ööjooks.


Mõned minutid enne starti Jaaniga aega parajaks tegemas

Tartu 10 km Olümpiajooks näitas, et mingi kiirus on siiski olemas. Vahenädala lõigutreening ning fartlek andsid kindlasti kiiruslikku vastupidavust juurde. Kahenädalane vahe tuli igal juhul kasuks, sest nädalase vahe korral oleks ainult taastavaid treeninguid jõudnud teha. Rapla jooksust sel aastal loobusin, sest oleks tahtnud täpset 5 km joosta, paraku oli millepärast mõõdetud rajaks 4,6 km. Donatas lubas järgmiseks aastaks täpse 5 km maha mõõta, olen siis kohe kambas. Lisaks Rapla jooksupäeva pöörane palavus, mis näitena Raplas 10 km läbinud Lauri Valdmaale Ööjooksuks liiga vähe aega taastumiseks andis. Ööjooksu trumbiks ongi hiline algusaeg, õhtuses karguses on tõeliselt hea joosta.

Kuldkollase õhtupäikese valgus on fotograafi õnnistus, Mallor oskas selle ära kasutada!

Jõudsin Rakverre teadmisega, et Garmini kell on koju jäänud. Kas oli see alateadlik otsus, võta nüüd kinni. Igal juhul tuli joosta organismi kuulates, sain huvitava kogemuse.



Veel mõned minutid ning ringkäik mööda Rakveret saab alguse!

Ööjooksu korraldajatel on olnud nutti jätta alles poolmaratoni formaat. Meil juba on Eestis piisavalt täispikki maratone. Juba ajaliselt ei saaks ööjooksu formaadis maratoni korraldada, sest lõpp jääks sõna otseses mõttes keset ööd, paljudel juhtudel vaat et vastu hommikut. Las olla üks tõeliselt hea poolmaraton.



Kohe alguses formeerusid erinevad pundid

Enne jooksu sai FB-s räägitud Tarmo Maistega pundis jooksmisest. Selle aasta jooksud on võrdselt kulgenud, siis tasuks poolmaratoni kilomeetreid koos pundis teha. Stardipaugu kõlades tekkis punt, kus olid Christjan, Ahto, Alar Savastver lisaks Olga Andrejeva ja Lily Luik. Olümpiajooksu kogemuse põhjal jämedalt võrdse kiirusega punt. 



Paraku osutus esialgse pundi kiirus liiga suureks

Neljanda kilomeetri lõpuks oli selge, et täna minul sinna punti asja ei ole. Nii kiirendas Olga Andrejeva oma isikliku rekordiga lõppenud lõppajaks 1:19:24, Christjan 1:20:32. Neljanda kilomeetri lõpuks haakisin end pundist lahti.



Veel viimast kilomeetrit Christjaniga koos

Ees on suhteliselt hõre, nii oli selle pundi taga tükk tühja maad. Viies kilomeeter läks vist väga kehva kilomeetri ajaga, kuid taastumiseks oli see vajalik otsus. Äkki oligi Tarmo Maiste selja taga ning tegime paarisjooksu sisuliselt lõpuni välja. Tarmo oli jõuvarusid selgelt ühtlasemalt jaganud ning vahelduva eduga oli ta minu ees kuni 14 kilomeetrini välja.



Rütm on taastunud, Ööjooks võis jätkuda!


Mallorile kinnitus, et kõik on OK!

Ca 8 kilomeetri paiku kukkus Lily Luik eesmisest pundist ära. Tarmo ees ja mina Lily tempos, nii neelasime kilomeetreid kuni 13 km verstapostini. Siis kukkus Lily uuesti ära ja ma pidin rütmi osas otsuse tegema. Tarmo Maiste oli selleks ajaks ca 50 meetrise edumaaga ees. Olin mõned kilomeetrid ennem esimese geeli võtnud. Kobasin SIS geelikotti ja avastasin, et mul olid eelkõige stardi jaoks mõeldud glükoositabletid alles. Võtsin kolm tabletti ja surusin need endale sisse. Võtsin veel lisaks ühe soolakapsli, mille korraliku pingutusega suutsin alla neelata. Miks taastavatest vahenditest nii palju kirjutan? Minu ülekaalu juures on nad olulisel kohal. Lisaks on ülioluline taastumine esimese nelja kilomeetri ebaõigelt valitud tempost. Läkastades sain korraliku tankimisega hakkama ja jooks võis jälle alata. Täpselt samast kohas toimus ka aasta tagasi jooksus pööre. Sain enne Tarva mäge Tarmo Maiste kätte. Jooksuga mäest alla, väike duśś ning pikk-pikk sirge kilomeetritel 16-18 võis alata. Muuseas, sellel sirgel pannakse jämedad Ööjooksu jõujooned paika. Oma jõuvarusid valesti hinnanud sellel pikal sirgel hävivad lõplikult ning hea aja saamiseks tuleb seal kiire olla. Enne joogipunkti pressisin viimased glükooositabletid sisse ning gaas sisse. Esimesena tuli selg ees vastu Priit Simson, kes nädala alguses oli veel haige olnud. Nagu Priit ütles, läks ta kaasa oma tavapärase pundiga, kuid haigus oli siiski jätnud oma jälje. Ahto oranźid põlvikud lähenesid järjest enam. Lõpuks oli meie vahe veidi üle kümne sekundi. Avaldan siinkohal Tarmo Maiste pulsikella kilomeetrite vaheajad. Tarmo: ajad minu kella järgi: 1 km 4.05 / 2 km 3.50 / 3 km 3.48 / 4 km 3.55 / 5 km 3.47 / 6 km 3.57 / 7 km 3.58 / 8 km 3.53 / 9 km 3.55 / 10 km 3.54 / 11 km 3.54 / 12 km 4.02 / 13 km 4.02 / 14 km 3.58 / 15 km 4.00 / 16 km 3.57 / 17 km 3.54 / 18 km 4.02 / 19 km 3.54 / 20 km 3.55 / 21 3.57. Meil oli lõpus ca 20 sekundit vahe, mistõttu viimane kilomeeter võis mul endal ca 3:40-3:45 tempos minna.



Hea, et teravust kuni lõpuni jagus!


Päästev finiś silme ees!

Nägin teiste seas üht minu vanuseklassi härrat selg ees lähenemas. Lõpukilomeetriteks olime juba kohakuti, kui ta äkki uue hingamise leidis ja mind finiśis sekundiga võitis. Sisetunne ei petnud, Viktor Afanasjev oligi M45 vanuseklassist teine, aga õnneks ei olnud tegemist Linnajooksude sarja mehega. Kokkuvõtvalt võib rahule jääda, kuigi kilomeetrite ajad kõikusid päris suurel määral. Enam tegi head meelt siiski äkilisemaks lõpuks vajaliku kiiruse leidmine. Tegu tehtud, koheselt jooksujärgne kohustuslik rituaal - jooksjate muljetamine. Priit Simson juba kurtis oma muret hiljutisest haigusest. Jaanil jäi nädalatagusest rattasõidust jääkväsimus sisse, jooksust erinev pingutus ei lubanud lihastel kiiremini taastuda. Ahtol oli vist sellesama pundi kiirus siiski liigseks osutunud, aga enamvähem aja sai siiski kirja. Indrek Ilumäe tegi uue laine, aasta-paar tagasi tõsisemalt jooksmisega tegelema hakanud harrastajatest esimese tõsisema statement'i. Ilumäe Ööjooksu poolmaratoni aeg oli 1:16:14. Ööjooksule ainult üks pretensioon - championchip.ee ajamõõtmisest loobumine ja Nelson Timing süsteemiga liitumine tähendab esialgu probleeme Ööjooksu kajastamisega spordiportaal.ee tulemustes. Aga rõõmsamast. Äkki tuli Kristiina uudisega, et lõppaja 1:27:42 puhul pandi talle kaart paelaga kaela, kus oli selgelt kirjas: olete võitnud naistest auhinnalise kuuenda koha! Pole paha, FB Jooksmise esindaja ikka suurel jooksul auhinnalisel kohal! Lõpp hea, kõik hea. Järgmisel aastal uuesti stardis.


Lõpp hea, kõik hea!


3 comments:

  1. Täpsustuseks, et Lily Luigel olid vist mingid kõhuhädad, sest 14km tuli just minu ees põõsast välja ootamatult. Endal vaatasin just eelmise aasta vaheaegu ja ikka oli päris hea kihutamine. Kilomeetri ajad sinna 3:45-3.50 vahele pidevalt. Seekord siis sai vigu tehtud ja pole Riia maratonieelset vormi suutnud taastada. Üldiselt olen ka nõus, et poolmaratonidistants peaks Ööjooksule jääma, kuna tasemel poolmaratone on nagunii eestis vaid 2-3 ja pealegi tulemuste järgi on see siiani olnud mu kõige edukam distants. Harku järve jooksuks suuri eesmärke seadma ei hakka, kuid Pärnumaa Võidupüha maratoni sooviks läbida võimalikult ühtlase tempoga. Kõik oleneb ilmast ja enesetundest. Olen siiski suht kindel, et aeglasemini kui Riias, ma kohe kindlasti ei jookse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei hakanud Lily detaile välja tooma, aga midagi taolist oli tal viga küll. Ööjooks istub paljudele. Energiajooks teine hea väljund. Sügisel jooksed ju Tallinnas ikka täismaratoni. Nii et hoiame pöialt, et korraldajad pooliku juurde jääksid. Ajavõtuga mure, see Nelson Timing ei taha kuidagi spordiportaal.ee tulemustesse jõuda?

      Delete
  2. Narvas on isegi siledam rada, kui Rakveres, aga see eelviimase kilomeetri täsine tõus jälle sees. Mulle üldiselt meeldib, kui rajal ei ole väga pikkasid sirgeid, kuna eriti lõpukilomeetritel psühholoogiliselt raske, kui näed liiga palju ette. Enne Narva Energiajooksu on üks hea poolmaraton Keilas. Olen seda viimastel aastatel kasutanud just tugeva treeninguna enne augustikuiseid võistlusi. 2 nädalat enne Narvat on see nagu rusikas silmaauku. Selline salakaval rada- esimesed 5km on langeva profiiliga, viimased 5km tõusva. Ja tuul on alati tagasiteel vastu:)

    ReplyDelete