Friday, October 11, 2013

Paide-Türi Rahvajooks 2013

Oktoobri alguses koguneb jooksurahvas tuulte pealinna Paidesse, et ühtlases vastutuules teha üks kiire 13,6 kilomeetrine jooks Türile. Linnajooksu sarja viimase etapina võetakse seda jooksu kahetiselt. Kel tubli Tallinna maratoni tulemus kaukas ja vahed Linnajooksu sarjas selged, need teevad lihtsalt ühe kiire tempokrossi. Kel vahed sarjas väiksemad, need jõudu tagasi ei hoia. 



Paide-Türi Rahvajooks läbitud, läbi on ka Linnajooksude sari 2013

Tallinna maraton vajutas jooksuvormile kõva pitseri. Taastumine võttis ikka nädalaid aega, lisaks hulk ettevõtmisi, mis enne maratoni edasi sai lükatud. Vahepealsed kaks võistkondlikku teatejooksu Pärnu-Jaagupis ja Lillepi pargis sobisid suurepäraselt organismi nö "lahti ehmatamiseks". 


Pärnu-Jaagupis 22.09. toimunud poolmaratoni ekidenis jooksin FB Jooksmise veteranide tiimis teist 5-kilomeetrist etappi. Tõmbasin nädala keskel lõigutrennis säärelihase ära, nii tulid viimased kaks kilomeetrit päris vaevaliselt. Õnneks olid vahed suured ja veteranide võit meie tiimil taskus. Tulemused: http://pjspordikeskus.edicypages.com/files/10.poolmaraton_koondp.pdf 



Pärnu-Jaagupi poolmaratoni ekideni veteranide esikoht

Lillepi pargis toimunud ekideni EMV osalesime esmakordselt FB Jooksmise tiimiga harrastajate arvestuses. Jooksin ise viimast etappi. Tiim oli eelnevalt teinud harrastajate kohta ülihead jooksud, nii tuli kõikide osavõtnud klubide seas kokkuvõttes igati arvestatav kaheksas koht! Tublid olid ka naised, kindlasti on tegemist võistlusega, mida ka järgnevatel aastatel heameelega kavva võtaks. 



Ekideni EMV FB Jooksmise tiimi lõpuetapi start


Lillepi pargiteed mõõtmas


Päästev ekideni finish silme ees


Osa tublist FB Jooksmise ekideni tiimist

Ekideni EMV tulemused: http://www.championchip.ee/template/files/mdl_files.php/EMVekiden_mehed.pdf, http://www.championchip.ee/template/files/mdl_files.php/EMVekiden_naised.pdfhttp://www.stamina.ee/resources/editor/File/2013EkidenMehedHarrastajad.pdfhttp://www.stamina.ee/resources/editor/File/2013EkidenNaisedHarrastajad.pdf 


Kevadine vahe Haapsalu 10 km Maantejooksu ja Viljandi Järvekaga osutus liiga pikaks. Nüüd sobitusid kiired ekideni sutsud kahel eelneval nädalal suurepäraselt Tallinna maratoni järgse organismi ülesäratamiseks. Etterutates võib öelda, et taktika oli efektiivne.


Paide-Türi logistika pole autojuhile lihtsate killast. Tütardest noorim Kirna starti viidud, autoga Türile ja bussiga Paidesse tagasi. Kiired soojendused ja stardijoonele, kus hooaega läbivalt kambaliseks olnud Lauri Valdmaa, Tarmo Maiste, Christjan Lään, Mehis Mäe ja Kristjan Enno ees ootamas. 


Start. Kristjan Enno tundus ekidenide põhjal sobiv kambaline grupitööks, kuid ta hoidis tagasihoidlikumat joont. Paide vahel oli vaikne, kuid esimene linnast väljuv ringtee tõi endaga kaasa kohustusliku vastutuule. Vahe eesmise pundiga selgelt sees ja sama selge oli, et vean ise järgmist punti. Kolmanda kilomeetri täitudes palusin vahetust. Kaido Tiislär läks koheselt meie punti vedama. Kusagil neljanda kilomeetri peal tegime veel ühe vahetuse, kus vedaja rolli võttis enda peale jooksja, kes kiire hinnangu kohaselt oli siiski teinud ehk liigagi tormilise alguse. Kuid vedamise ta endas peale võttis ja igavene tänu talle! Nagu ka Kaido Tiislärilegi. 


Miks pundis jooksust nii palju räägin? Vastutuule puhul tundub taga pundis joostes, et mida nad seal ees nii aeglaselt kohmitsevad? Samm kõrvale avatud vastutuulde teeb asjad koheselt klaariks. Punt, kus kõik vedamisega musta tööd teevad, on hindamatu väärtusega. Nagu meil juhtus.


Viiendaks kilomeetriks saime uue hingamise. Kusagil kuuendal kilomeetril tabasin kullipilguga, et üksinda või kahekesi ees jooksvate samm muutub töntsimaks. Kirna mägi sai probleemideta võetud, laugema tõusu osas võeti ette esimene kiirendus. Ei jõudnud kaasa minna. Kaheksanda kilomeetri lõpuks sain kätte Tarmo Maiste. Temal Linnajooksude koht klaar, tegi rahulikku tempokrossi. Tarmo kurtis ka energiapuudust, ei olekski tavapärase kiirusega joosta saanud. Väga äkki sai ta uue hingamise ning duona hoidsime üleval 3:50 kilomeetri tempot. Järgnevate kilomeetrite vältel noppisime päris mitu liiga kiirelt alustanud ja mis peamine - üksinda jooksnud jooksjat. Sujuvalt tuli meie kampa Kaido Tiislär, nii me kolmekesi lähenesime Türile.



Türi tõusul Tarmo vedamisel, Kristjan tagant tõusmas

Kartsin eelmise aasta kogemuste põhjal Türile eelnevat tõusu, kuid õnneks suutsin vältida ärakukkumist. Täpselt tõusu lõpus spurtis Kristjan Enno. Tarmo Maiste jõudis vaid hüüda: mine talle sappa! Kristjan tegi taktikaliselt väga küpse jooksu. Paide-Türi jooksu viimased ca poolteist kilomeetrit tähendab 3:30 kilomeetri tempot. Kui oled tormilise algusega ja mõlema mäega end tühjaks tõmmanud, siis võid selle lõpuosaga üle poole minuti hävida. 



Türi staadionile sisenemas

Kristjan seevastu tõstis ainult tempot. Mallor tegi paarkümmend meetrit enne staadionile sisenemist CEP-i pilte ja ergutas mind Kristjanist mööduma. No nüüd tegi Kristjan sellise lõpuspurdi, mille vastu olin täiesti jõuetu.


Üks märkus veel. Paide-Türi Rahvajooksu ilm oli maikajooksu ilm. Rahvas riietab end võib-olla liiga paksult, eriti pühapäevase ilma kontekstis.



Kokkuvõte Paide-Türi Rahvajooksust Garmini pilgu läbi

Paide-Türi lõppaeg 51:56,5 ja 47. koht. Linnajooksude sarjas kokku 17. koht, koondaeg 7:57:46. http://olympiajooks.jooks.ee/linnajooksud/ 

Lõpp hea, kõik hea. Nüüd veel keskenduda aastat kokkuvõtvaks Frankfurti maratoniks ja 2013. jooksuaasta saab lõppenuks tunnistada.



Pidulik Linnajooksu sarja grupifoto. 
Kristiina suure auhinnaga, tütar Kadri tubli Kirna-Türi jooksu lõpetajana

10 comments:

  1. Tänud! Kes sa ise oled? Mul on seni kommentaare võistluskaaslased kirjutanud, keda nimeliselt tean.

    ReplyDelete
  2. Täiesti võõras inimene arvata sulle. Et olen teisi jooksublogisi ka jälginud, neid Eestis vähe selle kiidan takka. ;) ise jooksen enda jaoks ja hea jälgida teiste eksimusi ja õnnestumisi, proovin treeningtaktikaid muuta ja katsetada. Võistlusi küll esialgu ei plaani, tahaks natsa kõrgemat kohta ja aega kui sul siin kirjas. Kui üksi rebimine tüütab ära võibolla saame ka kokku. Sa vist rohkem võistlustel osaled, kui treenid? Et osadel mingi treeningkava ka üleval, sinu oma kohe ei leia üles või polegi kirja pannud?

    ReplyDelete
  3. Ma ise 45+ vanuserühma esindajana tunnen eelkõige liikumisest rõõmu, mõni hea resultaat mõnel rahvajooksul pigem boonuseks. Ambitsioonikamad plaanid ja tulemused jäid kaugesse noorusesse ja olid seotud hoopis ühe teise spordialaga. Treeningkava koostab Riho Ment, FB Jooksmine.

    ReplyDelete
  4. Jah, juba selise ea kohta veel kaalu langemine ka ju peale jooksuaegade hea boonus. Edu.

    ReplyDelete
  5. Vastutuules on ikka üksi päris raske. Paide-Türil saigi alguses liiga tugevasti mindud. Kui esimesest grupist maha jäin, siis hiljem oli päris raske. peas ka kummitas. et nädala pärast maraton, ning ei tahtnud end päris tühjaks joosta. Kuna aga vastupidavust tublisti treenitud, siis kuidagi taastusin mingil ajal ära ja peale Türi töusu sai sellise 3:40-3:45 tempo sisse võetud. Rekordjooksude 3:30-3:35 taset muidugi polnud.

    ReplyDelete
  6. Lauri, vaatasin kilomeetritel 4-6 murelikult sinu üksinda jooksu. See võtab väga palju jõudu. Kindlasti toksis kuklas teadmine, et nädala pärast tuleb maratoni joosta. Mul läks lõpuks päris kiireks, aga 100,0% ikkagi ei tulnud.

    ReplyDelete
  7. Õnneks maraton õnnestus suurepäraselt. Niiet Paide-Türi täitis oma eesmärgi. Seal tegin ka vigadeparanduse ja päris üksi jooksmist oli 42km jooksul vaid 2km kilomeetritel 23-25

    ReplyDelete
  8. Lauri, Poznani maratoni veidi alla kuue tuhande osaleja väldib üksinda jooksmist, mida Tallinna ca 1500 osaleja puhul väga tihti juhtub. Frankfurti ca 18 000 osalejat tähendab kambalisi igaks meetriks iga kiiruse juures.

    ReplyDelete