Wednesday, April 9, 2014

Haapsalu 10 km Maanteejooks 2014

Iga Haapsalu 10 km Maanteejooksus osalenu puutub kokku Endel Susiga. Legendaarne vanahärra, Eesti käimise Grand Old Man.



Endel Susi Haapsalu stardieel

Oleme oma pundiga juba kolmandat korda Haapsalus uut hooaega alustamas. Esimene kord olime kolmekesi Jaani ja Karrega, nüüd olime Haapsalus lausa 22 täpiga. Olen oma blogisse saanud väga häid fotosid koostööst CEP-i maaletooja Mallor Malmrega, kes arusaadavalt CEP-i kandjatest Eesti rahvajooksudel kvaliteetseid, Sportfoto.ee keskkonnaga võrreldes klass paremaid fotosid teeb. Teen pigem nutikat ristturundust Malloriga kui maksan fookusest väljas, vaieldava kompaga fotode eest 3 EUR tükist. Õnneks oli Haapsalus Mallorile asendaja, meie enda Täppsportlaste jooksuklubi IT-isand Margo Engel, kes tegi laupäevasest hooaja avavõistlusest nauditava fotoreportaazhi, mis on nähtav järgneval aadressil: http://tappsportlased.ee/2014/04/haapsalu-maanteejooks-2014-fotod/ Kõik käesolevas postituses nähtavad fotod on Margo tehtud! :-)



Täppsportlased 2014.a. hooaega Haapsalus alustamas

Osalejate arv on nende kolme aastaga mitmekordistunud, nüüd oli Haapsalu staadioni stardijoonel üle 100 osaleja.
Talvine hooaeg läbi, nüüd esimene kevadine start!

Võtsin eelmise hooaja lõppedes novembri ja detsembri sisuliselt vabaks. Mõned pikad jooksud novembris, DnB Vana-aasta jooks detsembris. Hea, kui nädalas kord-paar nädalas mõne kümnese otsa teha sai. Avastasin hää raja läbi vanalinna kultuurikilomeetri lõpuni Koplis.

Jaanuaris sai uuesti aktiivsemalt liigutama hakatud, kuid aasta esimese kolme kuu jooksul tuli ikkagi kokku kolm jooksuvaba nädalat. Seega oli Haapsalu eesmärgiks esimese tõsise jooksuga kontrollida oma hetkevormi, ei enamat.


Kui DnB Vana-aasta jooks oli Täppsportlaste esimene ametlik jooks, siis nüüd olime alustamas esimest Täppsportlaste täishooaega, tegemist oli tähtsa rituaaliga.



Staadionil paar ringi, siis maanteele!

Juba staadionil formeerus esimese 5 kilomeetri punt

Ilm oli päikseline, kuid õhus oli talvist hõngu. Otsustasin ikkagi kompressiooni ja CEP-i põlvikute väel joosta, mis oli optimaalne valik. Stardijoonel oli lisaks kohalikele palju Täppide ja Sparta rahvast. Tugeva harrastaja tasemel jooksjaid on viimase aasta-paari jooksul tekkinud õite palju. Rõõmu teeb naistevahelise konkurentsi tugevnemine. Kõigest aasta tagasi Tartu 23,4 km Jooksumaratonilt tagasisõites loendas Jaan värsket TM protokolli lehitsedes esimese 500 lõpetaja seast alla 5% naisi. Arvestades viimase aasta arenguid näeme edaspidi rahvajooksudel tunduvalt rohkem naisi rahvajooksude lõpuprotokolli esimestel lehtedel.


Neljanda kilomeetri lõpus jooksime juba puhtalt maanteel 

Start. Paar ringi staadionil ja siis, vastavalt rahvajooksu nimele, suundusime maanteele. Esmalt küll kergliiklusteele. Punt seisis koos, tempod olid tipp-topp. Neljanda kilomeetri lõppedes hüüdis Margo autos möödasõitnud Riho vaheaegu, mis veel oli täiesti ok. 


Neljandast viienda kilomeetrini jooksime kolmekesi pundis

Kusagil viiendal kilomeetril liikusid Christjan Lään ja Rain Seepõld jõuliselt eest ära. Püsisime Jaan Õuna ja Ahto Jaksoniga kilomeetri koos ja siis lasin nad vabaks.


Kilomeetri vaheajad hakkasid langema

Kilomeetri aeg langes poolmaratoniks sobiva 3:53 kanti, mis on tegelikult 10 km distantsi arvestades lubamatult madal kiirus. Jäin üksinda kahe grupi vahele, sest Jaan ja Ahto olid selgelt ees ja vahe Kristjan Enno juhitud tagumise pundiga liiga suur. Nii jõudsime tasapisi linna piiril oleva mäeni. Urmas Randma hüüdis lohutuseks, et liigud ju hästi! Sparta pundis on sellest aastast lisaks Indrek Mummile uus 45+ vanuseklassi meesjooksja, Raido Raspel. Temalgi Haapsalu esimeseks kontrollvõistluseks, näeme teineteist veel selle aasta rahvajooksudel päris palju. Indrek Mumm tegi talvise pika pausi, kuid kevadeks peaks temagi tagasi olema. Siis 45+ vanuseklassis jälle hea puid ja maid jagada. Kohe peale mind lõpetas Kristjan Enno, oleme Paide-Türi jooksust alates teist korda väikeste vahedega koos finishis. Isiklikult tegi veel rõõmu Silver Vürmeri ja Eero Mõttuse 40-minuti piiri alistamine kümnes kilomeetris. See on maagiline piir, ületada kiirus kilomeeter alla 4 minuti!


Staadionile sisenemine

Finishieelne mägi võetud, staadioniring tehtud ja finishis! Ametlik aeg 37:18, enda kella järgi 37:16,9 on isiklik rekord. Isiklikke tehti üldse palju, sest talvist hooaega on sel aastal väga tõsiselt võetud. Christjan Lään paugutas alla 36 minuti, Rain Seepõld realiseeris oma talvised maratonid ja ultrajooksud väga heaks kümneks Haapsalu kilomeetriks. Jaan Õun parandas isiklikku, Ahto Jakson tegi haigusejärgselt tubli soorituse. 


Täppsportlased said naiste esikuuikust kolm kohta endale!

Naised olid meil üldse tublid, esikuuikust kolm oli Täppsportlased. Kristiina Verevmägi teine, Tiina Tross neljas ja Kadri Jägel viies!


Haapsalu 10 km Maanteejooks Garmini pilgu läbi

Haapsalu 10 km Maanteejooksu 50 esimest meest

Jooks joostud, spaasse ja siis esmalt Müüriäärsesse kohvikusse Haapsalu parimat magusat maitsma, seejärel Taksi pubisse. Kaks kohustuslikku punkti Haapsalus. Hooaeg on alanud!

Müüriäärses kvaliteetseid süsivesikuid laadimas!



5 comments:

  1. Uurisin ka aegu ja kohe hirm tuleb peale, mis aegu varakevad paugutatakse. See Haapsalu tuli nii äkki, et kuigi mul oli kavas tulla, siis lihtsalt unustasin ära, et juba sel nv oli.

    ReplyDelete
  2. Lauri, keskendun ise sel aastal Linnajooksudele ja Järvejooksudele. Kõige esimene etapp Tartu 10 km Olümpiajooks mai lõpus. Tunnen sel aastal, et olen siiski 45 aastane, ja hoian energiat mai lõpuks. Kuid sul on õigus, tasemel harrastajate punt on talvist sisehooaega koos erinevate lõunalaagritega ikka jube tõsiselt võtnud. Samas on Rain Seepõld värske Täppsportlasena end sinuga koos talviste maratonide ja siis selle kurikuulsa Soome ultraga vormis hoidnud. Rainil jäi napilt alla 36 minuti tegemata. Ulme.

    ReplyDelete
  3. Ise olen terve talve tugevalt põhja ladunud,et mai alguses Vändras taas alla 3h joosta. Samuti soovin Linnajooksude sarjas kokkuvõttes ilusat tulemust. Selleks pean ka lühematel distantsidel oma rekordeid nihutama. 10km senine mark 38.00 on selles mõttes ikka nigel, et annan oma konkurentidele hoobilt minuti ette, kui samadega poolmaraton ja maraton suudan sammu pidada.
    Usun,et olen saanud alla korraliku põhja, et terve hooaeg ilma suuremate ära kukkumisteta vastu pidada. Vähemalt statistika ei valeta-pole kunagi jaan-märts nii korralikult harjutanud.

    ReplyDelete
  4. Lauri, aeroobne baas on sul talvise hooajaga võimsaks aetud, pole kahtlustki. Väike kiiruse arendamine kulub marjaks ära, tõsi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viimase arendamine ongi praegu käsil. Tõin juba veidi mahte allapoole ja panustan fartlekidele. Nv. saab ka 6km rabajooksul enda kiiruslikku poolt testitud.

      Delete