Tuesday, May 28, 2013

Tartu 10 km Olümpiajooks, 25.05.2013

Hommikune Tallinn-Tartu bussisõit tekitas Tartu poole jõudes kõhedust. Tartusse jõudes läks kõhedus üle kokkupuuteks reaalsusega, sest vihma valas kui oavarrest. Lühike jalutuskäik võistluskeskuseni kastis bussiga tulnud jooksjad üleni märjaks. Spordihoones sai FB Jooksmise punt kokku, kõigil vihmast veidi mõtlik meel. Äkki avastasime võimaluse teha sooja sisehallis, ainsaks tingimuseks kasutada siniseid kilesusse.

Tegime elus esimest korda sooja sinised kilesussid jalas!

Tunnike enne starti läheb kiirelt nagu alati. Maika väel välja ja väga äkki avastasime, et ilm soe küll. Silla peale rivvi, Tammerti Sass hullas väheke stardipüstoliga ja start! Sihtisin esimest kilomeetrit tavapärase 3:30 alguse asemel vähe rahulikumaks. Rihoga oli juba talvel juttu, et selle hooaja rõhuasetus on Linnajooksude sarjal, kus Tartu Olümpiajooksu 10 kilomeetrit on kõigest esimene aste, õigemini sissejuhatus tegeliku finaalini - Tallinna maratonini. Teine rõhuasetus oli heal kohal Linnajooksude sarjas omas vanuseklassis. Sisenesin sel hooajal M45 vanuseklassi. M45 ei anna palju võimalusi erinevateks tõlgendusteks - tegemist on seeniorite vanuseklassiga. Seeniorid teatavasti ei torma alguses, nii tegingi avakilomeetri 3:34-ga. 2 km vahefinishi 65 positsioon sai lõpus 54 vastu vahetatud, taktika tundus töötavat. Tegelikkuses oli kilomeetri aegades liiga palju kõikumist, korralikku vormi pole õnneks ikka veel. Aega veel on, sellises vanuses ei saa nädalate, kuude kaupa löögivormis olla.

Jooksmiseks ideaaltemperatuur, lisaks oli rada muudetud kiiremaks 

Lõpus olin koos Tarmo Maiste ja Tauno Hangiga, nii juba mitmes kord sellel aastal. Tegin lõpukilomeetri peaaegu võrdselt avakilomeetriga, ju jäi otsustavaks momendiks piisavalt püssirohtu. Eespoolset punti püüda ei õnnestunud, neist lähimad nagu Olga Andrejeva ja Alar Savastver jäid kümne sekundi kaugusele.

M45 vanuseklassi teine koht, pole paha!

Kiire pilk protokolli näitas, et M45 vanuseklassis kaotasin ainult vanameistrile, lendavale kaevurile! Jüri Siht jäi kolmandana järgmisesse minutisse, aga temal on maikuusse jäänud Viljandi Järvekas, võidetud Vändra maraton ning Tartu Jooksumaratoni 23,4 km. Pole paha sellise vanuse kohta. Riided vahetatud, kohe autasustamisele. Juba hüüti tiimide auhinnalisi kohti ning lükkasin Ahto Jaksoni poodiumile. Ahto tundus olukorda nautivat iga keharakuga, ei võta ju autasusid erinevalt Romkast või Viljarist iga päev vastu.

Ahto võtab teise koha karikat vastu!

Väike feimihetk!

Auhinnaline kolmik, Mikk Lauri ei õnnestunud tabada!

Christjan tegi superjooksu, autasu käes!

Vana tava tuli jätkata, tegime pundiga piduliku lõuna. Karikas pandi keset lauda, oli mida tähistada!

Tubli naistenelik, aga Kristiina alla 40 minuti jooks tähendab juba uut tasandit!



3 comments:

  1. Pole midagi öelda tubli jooks. Praegu on 37,5 minutit minu jaoks ulme, selles valguses, et ise nii kiirel rajal ei jõudnud üldse joosta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lauri, Riia põrgukuumuses joostud maratonist taastub selgelt kauem kui nädal-paar. Oma tegelikku vormi saad alles Ööjooksul tunnetada ja katsetada. Hetkel tuleb hoida taastuvat joont, nädala teises pooles teha esimesed karmimad liigutused. Kui organism muidugi lubab, sul oli väike terviserike. Tunneta oma organismi!

      Delete
  2. Tegelikult 39 minutit oli isegi üle ootuste. Arvasin, et ei suuda alla 4 min/km joosta, tegelikult oli üle 4 vaid 6. km, mis läbisin 4:03....Eile vast oli esimene treeningpäev, kus tundsin ennast hästi, kui mitte arvestada, et suurematel kiirustel, kui hingamine läheb sügavamaks on ikka roidekaares valu. 17,3km tempoga 4:37 pole paha.

    Linnajooksude sarja kokkuvõttes tegelikult on üliolulised mõlemad poolmaratonid ja seb maraton. Ülejäänud 3 jooksu on sellised lühikesed, millega pole hea-halva jooksuga suurt midagi võita-kaotada.

    ReplyDelete