Thursday, November 20, 2014

Valencia maraton 2014

Millest me novembri halluse ja rõskuse keskel enim mõtleme? Soojast ilmast ikka! Ses suhtes Valencia maraton lootusi ei petnud, paaril maratonieelsel päeval näitas kraadiklaas kuni 25 soojakraadi. Kohalikud tegid kiire täienduse - mitte alati pole Valencia külalisi maratonipäevadel sellise ilmaga kostitanud. Meil lihtsalt sel aastal vedas.


Nägime Valencias ka sellist soojakraadi! 

Teha hooaja viimane kiirem liigutus palmide vahel, see oleks üks vastus küsimusele, miks Valencia maraton meie jooksurahva seas nii populaarne on.

Videoklipp Valencia maratoni lõpetajatest. Raivo Alla, Andrus Lein ja paljude teistegi eestlaste lõpumeetrid videolindil. Ise figureerin videos kuuenda minuti lõpus, täpsemalt 6:55: https://www.youtube.com/watch?v=PFL6E825OEc


Eestist oli Valencia maratonil rohkem osavõtjaid kui naabermaast Portugalist


Maraton on keskealiste rõõm, seda mitte ainult Eestis!


45-49 vanuserühma osakaal oli minu jaoks lausa absurdselt suur!

Maratonil osalenud 1556 Veterano Masc C ehk 45-49 aasta vanust meest moodustasid  kõigist Valencia maratoni osalejatest lausa 13,71%. 1556 eakaaslase seas 32. koha saamine tähendab esimese 2% hulka saamist. Kusjuures Hispaania ja naabermaad (ITA, FRA, POR, UK) on traditsioonilised pikamaajooksu kantsid.

Nüüd jälle traditsioonilise võistluspäeviku formaadi juurde, leidmaks põhjendusi, miks Valencia maraton just nii läks.

Sattusin Saaremaa Kolme Päeva Jooksu eel Indrek Mummiga Järve metsas koos ringitama. Indrek andiski teada, et Sparta rahvas läheb ka sel aastal suure pundiga Valenciasse. See oli esimene kord, kui hakkasin üldse Valencia peale mõtlema. Saaremaal läks suurepäraselt ja siis oli selge, et tuleb regama ja lennupileteid ostma hakata. Ahto Tatteri vahendusel sain suurepärase majutuse. Võistluspaigale ja pargile väga lähedane asukoht, tipp-topp hommikusöök ja neli tärni annavad ka järgmiste aastate Eesti osalejatele sooja soovituse! https://www.google.ee/maps/place/Silken+Puerta+Valencia/@39.468487,-0.355659,15z/data=!4m6!1m3!3m2!1s0x0:0xd1a5312ba0bbb151!2sSilken+Puerta+Valencia!3m1!1s0x0:0xd1a5312ba0bbb151 
Valenciasse tasub tulla veidi varem, sest linn ise on mõnusalt easy-going, ilusa vanalinna ja paljude vaatamisväärsustega.


Aga toakaaslastega vedas veelgi enam, Erkki Pikk ja Ingmar Vutt olid tõeliselt head võitluskaaslased neil viiel päeval.

Kõigil vähegi ambitsioonikamatel maratoonaritel oli enne Valenciat üks suur küsimus õhus - kuidas sälitada sügisest jooksuvormi novembri keskpaigani? Paljud olid sügishooaja teraviku sihtinud arusaadavatel põhjustel Tallinna maratonile, mis on ju lisaks ka EMV staatuses. Joosta kaks kuud hiljem uuesti hea tulemus polegi nii lihtne pähkel. Seda näitas ka Valencia maraton. Trass ise on väga ja väga kiire, aga viimastel kilomeetritel toimus hulgaliselt ärakukkumisi. Takkatraavi võib öelda, et mul endal oli sügishooaja vormi tipp Paide-Türi Rahvajooksul. Saaremaa Kolme Päeva Jooks kulges igati ladusalt, aga järgnevad neli nädalat oli päris pikk ooteaeg. Esimene Saaremaa järgne nädal kulges taastumise tähe all, kolm puhkepäeva ja rahulikud 40-50 minutit kestvad taastavad jooksud. Teisel nädalal läks paaril päeval vähe kiiremaks, kuid ülejäänud kolmel päeval olid tempod endiselt rahulikud. Üle viie treeningpäeva ei olnud ühelgi nädalal. Teise ja kolmanda nädala tempojooks näitas, et olin suutnud organismi hoida virgena. Tempojooksude kontrollaegade väga lõdvalt saavutamine aitas mõista, et vorm on jätkuvalt hea. Olulist mahtude vähenemist hooaja lõpu eel tuli kindlasti vältida, see oleks organismile andnud vale signaali suure puhkuse algusest. Teha oli vaja vaat et hooaja raskeim katsumus. Nonii, äralennu päev oligi käes!


Valencia lennujaam ei ole ainus arhitektuuripärl, linn on kauneid hooneid täisi pikitud! 


Lennujaamast kohe metroosse ja veidi üle 3 euroga oledki kesklinnas

Võistluskeskus ehk La Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia ON tõeline arhitektuuripärl, Valencia rahval on vedanud!

Meie hotelli võitlussalk


Läksin jahtima ajavahemikku 2:50-2:55, sellest ka rinnanumber. Etteruttavalt võib öelda, et stardikoridoris oleks pidanud veelgi ettepoole minema.


Valencia maratoni võistluskeskuse sisevaade. Kaunis, kas pole?

Championchip kiibi kontroll näitas, et kõik on korras!


Eestlaste pundi kokkusaamine toimus nagu ikka, alguses häbelikult ja siis ...

Ikka käed taeva poole!
Koduteel nägime sellist laste mänguväljakut, mis ka väikestviisi arhitektuurne ime! 

Itaalia söögikohtadel oli suur menu ja käive, laadimine on maratonieelsete päevade märksõna!

Pasta kippus enamasti päris rasvane olema, aga valikuid polnud! Tuli laadida! ;-)

Siesta traditsioon tekkis alles Hispaania kodusõja käigus, aga selline see aktiivne tööaeg neil seal Hispaanias on. Rahvastikuteadlased on naljaga pooleks öelnud, et lausa pooled hispaanlased peavad oma eksistentsi pärast siesta ajavahemikku 14:00-17:00 "süüdistama"! ;-)

Imeilus ilm keset novembrit ja apelsinipuud pole paha sissejuhatus pühapäevasele maratonile!


Kaks vaba päeva andis vähemalt reedel võimaluse konnata mööda linna ja ilusaid paiku näha! Maratoni ajal muutub vaateväli distantsi arenedes järjest ahtamaks, paraku!


Siin hea poseerida, sest maratoni 28ndal kilomeetril muutub nägu tavaliselt juba tõsisemaks!

Linna avalik ruum on taieseid täis, Vahemere kultuuriruum teab tõelisi väärtusi!


"Väga vana" linna oli suhteliselt vähe. Valencia on siiski mõnus väike küla, nagu ütles linnapeal nähtud Hiiumaa mees Indrek, kes 1994. aastast Valencias elab.

Mis on üks Vahemere linn ilma Vespata linnapildis? Tõeline disainiklassika!



Teaduskeskus ja vot seesama kirik on igal Valencia külmkapi magnetil! ;-)


Dude nagu Big Lebowsky filmist tuletab meile meelde, et elu on vahetevahel easy-going! Natuke pingutamist kuluks ka juurde, aga seda me pühapäeval ka kapaga saime!

Päästame loomi!

Ka siin on näod pühapäevasel jooksul tavaliselt juba tõsisemad! Enamik trassist kulgeb siiski uuemate elamukvartalite vahel. Kuid enamus distantsist pakub päikesevarju, mis ka sel pühapäeval eriti jooksu teises pooles marjaks kulus.

Expo oli täiesti asjalik, kel miskit vidinat vaja läks, see selle ka sai!


Päev ennem tiksub peas ainult üks mõte! Aga just nii ilusas keskkonnas kulgeb finishisirge.


Maratoni suursponsorid kasutasid oskuslikult ära suurepärase ümbruse, just nii tehti uue Ford Mondeo promot.

Stardipäevaks lubati päeva esimesel poolel ca 18-22 kraadi sooja ja järjest tugevnevat tuult. Kõik pidas paika. Parempoolne sild on täis maratoonareid, vasakpoolne sild saab 10 kilomeetriga hakkama.


Valencia publik on kuumavereline! Kes vähegi on näinud Tour de France rahvamasse tihedas koridoris ümber jalgratturite kaasaelamas, siis Valencias oli täpselt samamoodi! Metsik kaasaelamine tekitas rokk-kontserdi tunde.


Kogu tõde Valencia maratoni esimesest poolest, siin on tõesti kõik kirjas!

Garmin Connecti statistika maratoni teise poole kohta

Iga maraton püüab oma finishiala meeldejätvaks teha, nii ka Valencias

Publik on Valencia maratoni märksõna!

Plaanisime parima plaanina 4:05 kilomeetri tempot. Lõppaega sinna 2:52-2:53 kanti. Päevad ei ole vennad ja Tallinna maratoni tugev negatiivne splitt on tegelikkuses suur haruldus. Õnneks ei toimunud suurt ärakukkumist, ainult viimased, tõesti viimased kilomeetrid tulid väga raskelt. Aga see on tavapärane, maraton ongi väikestviisi iseloomu kasvatamine. Kohutavalt meeldisid joogipunktides antavad pudelid, ma lausa vihkan tavapäraseid plasttopse. Ainuüksi need mõnusalt käepärased väiksed veepudelid on põhjuseks, miks ka järgmisel aastal välismaratoniks Valencia valida. Tarbin maratoni kestel tavapärasest tunduvalt enam vedelikke. Jooksjaid jagus trassile parajalt palju, gruppe jagus igale kiirusele.

Maraton tehtud, diplom käes! Suurimad tänud Viljarile! Veel hiljuti ma isegi ei mõelnud sellise lõppaja kategoorias. Ajad muutuvad, meie koos nendega.

Maraton väljamaal on alati sotsiaalne sündmus, õhtune koos sööma minek on kohustuslik rituaal. Siin oleme koos Sparta pundiga õhtu alguses.

Maraton läks kõigil ilusti, nägu naerul!

Külastasime Sparta pundiga viimasel päeval okeanaariumit

Teaduskeskus on fotograafi õnnistus, andes sellega märku heast arhitektuurist

Jalutame maratoni riietusruuumidest mööda


Võta nüüd kinni, oli see nüüd 3D või mitme D-ga film, aga üldhariv maailmaruumi alal oli ta kindlasti

Valencial on joon all, nüüd tuleb aastake oodata!

No comments:

Post a Comment