Wednesday, October 22, 2014

Saaremaa Kolme Päeva Jooks 2014 ajaga 2:38:57,8

Saaremaa Kolme Päeva Jooks on parima fiilinguga rahvajooks Eestis. Mõnda aega pakkus konkurentsi Ööjooksu poolmaraton, kuid jooksu ümbertõstmine juunist augustisse ning poolmaratoni kaotamine järgmiseks aastaks tegi valikud hinnangute osas lihtsaks. Iga tõsisem jooksuhuviline peaks oma võistluskalendri üle vaatama, kasvõi korra lihtsalt peab oktoobrikuisele Saaremaale jõudma!



Riho Lüüsi fotod on nauding, pehmevõitu metsarada on aga esimese päeva tõsisem väljakutse!

Enamik meist jõuab Saaremaale kolmel suvekuul, kuid tunduvalt vähem meist on jõudnud saarele sügisloodust nautima. Hea trennikaaslane nooruspõlve purjetamisaegadest Andre Abner on ühes Facebooki kommentaaris tabavalt öelnud, et jooksurahval on jõulud, jaanipäev ning Saaremaa Kolme Päeva Jooks. Kas tuled perega aktiivset puhkust nautima, tuled üksinda tulemust tegema või osaled hooaja lõppu tähistavas rahvajooksude aktiivseimas õhtuprogrammis - valik on sinu! Medali teine külg. Saaremaa Kolme Päeva Jooks on kõva pähkel, nende päevade märksõnaks on taastumine. Kolme päevaga läbitavad 42,195 meetrit teevad jooksjad vähemalt kolmanda päeva hommikuks mõtlikuks, samas autasuks kiireimalt läbitud maratoni distants.


Kirjutan oma blogi sissekandeid võistluspäeviku vormis, analüüsimaks, miks mingi rahvajooks just nii läks. Paide-Türi enda jaoks edukas jooks tekitas küsimuse vormi jätkusuutlikkusest. Paide -Türi ja Saaremaa vahele mahtus kolmepäevane laagerdamine Otepää külje all Marguse baasis, mis oli päris intensiivne sutsakas, sisaldades näitena laupäeval kolme erineva intensiivsusega jooksukorda ja joogatundi. 6,4 km kiiremat jooksu reljeefsel Otepää maastikul näitas, et nädalatagust Paide-Türi kiirust jalgades ei olnud. Samas oli oluline olla kiire järgmisel nädalal Saaremaa rahvajooksul, mitte treeningul. Jällegi sai märksõnaks taastumine, jällegi toimus see kellavärgi täpsusega reede pärastlõunaks, mil jooksurahvas Kuressaares Smuuli tänaval jala joonele pani. 



Täppsportlased Saaremaa esimesel päeval, kõik on veel ees!

Saaremaa on traditsiooniliselt eelkõige võistkondade võistlus. Tiimide kokkupanek ei olnud lihtne, haiguspuhangud ja sada muud põhjust. Lõpuks saime kõik puntidesse, kui Ahto teavitas ülihuvitavast võimalusest. Vanad jooksuässad Ago Veilberg ja Urmas Põldre otsisid tiimi kolmandat kätt. Urmas küsis, kas plaanin vähemalt 2:50-ga hakkama saada? No plaan oli ikka vähemaga hakkama saada. Kuna ühed konkurendid olid juba AGO Teami nime endale võtnud, tekkis võimalus minna tiimide võistlustulle Täppsportlaste nime all. Suurimad tänud Agole ja Urmasele sellise võimaluse eest!


Esimene päev


Tõusvas joones kulgenud aasta teine pool andis Kuressaares võimaluse parandada 10 km isiklikku rekordit. Taktikaliselt tuleb esimene päev siiski korralikult joosta, selguvad sinuga võrdväärsed konkurendid kolmeks pikaks päevaks. Läksime alguses paaris kohas uut rada mööda, kuid endiselt oli trass esimestel kilomeetritel väga kiire, tempod alla 3:30. Olime pidevalt koos Urmas Põldre, Allan-Peeter Jaaska, Romet Rauna ja Raido Raspeliga. Spordikella vaatasin ainult kilomeetri vaheaegadeks, närvilised pulsitsoonide vaatamised lühema rahvajooksu ajal on alates teisest poolaastast ajalugu. Jätsin Saaremaaks pulsivöö koju. Sa loed ja tunnetad oma organismi ise kõige paremini. Täpsustus - treeningutel on pulsivöö endiselt oluline abimees, et hoida valitud temposid õiges tsoonis. Et aeroobne jooks oleks ikka aeroobne jooks, lisaks veel seal aeroobse piiri peal, et jooksust ikka kasu oleks. Eilsel Ahto Tatteri loengul oli rõõmustav sedasama hinnangut taas kuulda. Tehnika tänaval algas lõpukilomeetri spurt. Juba Paide-Türil oli näha, et Raido Raspel on heas vormis, Tehnika tänava sirgel vajutas ta viimase käigu sisse. Spurtisin ka ise, kuid mitte maksimaalse pingutusega. Alateadvuses tiksus, et tegemist on esimese päevaga. Raido Raspeli Tehnika tänaval sissejoostud 10 sekundit edu maksis talle järgmisel päeval kätte 20 sekundiga. Kuid sellest hiljem.



Esimese päeva start on antud, teekond on alanud!

Tõeline margiilm, sest oli mõnus päikesepaiste ja tuulevaikus. Lisaks sügisele kargusele.


Tänu kuivale ilmale ei kukkunud tempod metsarajal liiga palju


Viimased 10 km meetrid

Finishis tabas mind üllatus. 10 km distantsil tuleb läbida iga meeter kiirusega, mis tundub vastikuna. Ei tohi olla ühtegi meetrit mugavustsoonis jooksmist. OK, seda ma ka püüdsin. Aga lõppaeg oli ikkagi ootamatu - uus isiklik rekord 36:16,9! Üks Saaremaa eesmärke oli nüüd täidetud - kasutada tõelist margiilma ja teha üks kiire 10 km! 



NB! Väikese stardis saadud müksu tõttu kell ei käivitunud koheselt, andmed on so-so

Saaremaa 3P Jooks koosneb taastumisest, taastumisest ja veelkord taastumisest. Kiirelt sugulaste Elve ja Juhani juurde koju, kõht süsivesikuid täis ja tunni-paari möödudes vahurull kätte. Saaremaale minnes pakid kotti võistlusriided ja vahurulli, ülejäänud asjad võivad sul kaasas olla! Kusagil poole üheksa paiku tuli kõikemattev väsimus peale ja kohe magama. 11,5 tundi und garanteeris järgmiseks päevaks täiuslikult virge olemise. 


Teine päev


Lihased laitmatus toonuses, läksin laupäeval teiste võistlejatega kella 10:30-se bussi peale, et Sõrve sõitu teha. Loomulikult tegin kõigil päevadel jooksueelset SIS Energy-ga tankimist.  Meil vedas jälle, sest eriti teisel päeval on tuulevaikus tõeline kingitus. Eelmisel aastal muudeti teise päeva distantsi tuultele veidi vähem avatuks, kuid ikkagi istus sees kartus.



Teisel päeval koosnes meie punt just neist meestest!

Saaremaa Kolme Päeva Jooksu logoga fotod on Riho Lüüsi fotod



Kiirele algusele järgnes haak metsa, kus saime ootamatult ühe kilomeetri vaheajaks 4:02. Maastik ei meeldi mulle eriti, üleminek taas asfaldile viis tuju üles! Punt teeb ilusat koostööd, edeneme hästi! Urmas Põldre sai teiseks päevaks tervise korda ning tegi pooleks distantsiks selge vahe sisse. Kuid see on ju hea ka meie tiimile!


Mõõdame kerge tuulevirvenduse saatel mereäärset distantsi!


Indrek Mumm seiramas meie punti


Riho Lüüs tabas hetke, mil Indrek Mumm võttis ette otsustava rünnaku!


Indreku kiirendus oli sedavõrd jõuline, et möödumine on ka sarivõttel selgelt näha!




Nüüd tuli kiirelt Indreku spurdiga kaasa minna!

Lähenevad otsustavad kilomeetrid. Saaremaa taktika on lihtne - võidelda kahel esimesel päeval endale soodne positsioon, et seda siis viimasel päeval kaitsta. Kolmandal päeval ei sära ükski jooksja liigses energiatulvas, kaitstakse eelmiste päevade kohta. Mereäärselt ära keerates tekkis tõeliselt ärev situatsioon. Sisetunne ütles, et nüüd pannakse päris paljud asjad paika! 2 kilomeetrit enne lõppu tegi Indrek Mumm terava möödumise. Indrek oli eelnevatel päevadel Lätis ja Leedus komandeeringus olnud, see vajutas tema reedesele 10 km-le selge pitseri. Nii nagu Pärtel Piirimäe ühes minu blogi kommentaaris tabavalt väitis: work stress is body stress! Indrek küll ise kahtles, aga olen enam kui veendunud, et ta oleks muidu Raido Raspeliga koos 10 km-s aja 36 minuti algusesse teinud. Laupäevaks oli Indrek end korralikult välja puhanud ja taas tagasi mängus. Klammerdusin sõna otseses mõttes Indreku selja külge ja ralli algas! Tegime 2 kilomeetriga Raido Raspelile sisse ca 20-25 sekundilise vahe. Mäletate minu eelnevat märkust Raido Raspeli reedese 10 sekundilise edu kohta? Püüdsime kinni Tambet Masiku, kes seni oli mulle rahvajooksudel kalendriga ära teinud.


Viimasel kilomeetril oli hea, et mul pulsivööd kaasas polnud!

Kukkusin lõpetamisejärgselt murule, mitu kilomeetrit kestnud lõpuspurt võttis mind täiesti läbi. Teise päeva aeg 1:00:47,8 oli arusaadavalt järjekordne isiklik ning pani sisuliselt paika minu lõpliku koha Saaremaal. Taastumine oli suhtkoht kiire, priske hernesupp lisas rahulolu veelgi. Tiimide osas tulid rõõmustavad uudised. Õisnurm tegi reedel seeniori kohta ebareaalse 10 km aja 33:45,1, laupäeval suutis Ago Veilberg vahet konkurendiga vähendada. Otsustavaks sai konkureerivate tiimide kolmandad käed. Ago Kokk tegi teisel päeval küll tubli 1:03:24,6 lõppaja, kuid ikkagi läks liiga palju minuteid kaotsi. Täppsportlaste veteranide tiim tõusis napi edumaaga liidriks! Selgeks sai ka see, et Urmas Põldre liigub jõuliselt M45+ vanuseklassi võidu poole ja Indrek Mumm muutub minu M45+ vanuseklassi teise koha suhtes järjest ohtlikumaks. Vahe Raido Raspeliga oli liiga väike, et ka tema suhtes kõik asjad tehtud oleks. Kolmandaks päevaks ärevust kui palju! 



Garmin Connecti ülevaade teise päeva jooksust

Kiirelt esimese bussiga Kuressaarde tagasi. Elve ja Juhan ootas mind kaetud lauaga, kus olid süsivesikud ja veelkord süsivesikud. Taas vahurull kätte, jala- ning seljalihaste hooldus võis alata. 


Kolmas päev


1weather võitis suvel Digi.ee ilmaäppide konkursi. Nüüd Saaremaal saime aimdust, kust ja miks selline otsus tehti. Kõikide teiste ilmaportaalide ennustused kolme päeva suhtes olid nii ja naa. Kuid 1weather töötas kui kellavärk. Tõmmake see äpp endale telefoni ja te ei kahetse! :-) Lühidalt - reedesed ja laupäevased pidupäevad said läbi. Kaua sa ikka jooksed tuulevaiksel mereäärsel, seda veel sügisel? Juba öösel hakkas kostuma sajuvalinguid, tuuleiilid andsid märku, et unistused kergest pühapäevast ei ole määratud täituma. Kõike seda ennustas ka 1weather. Lõikav tuul ja öisest sajust mudaseks muutunud trass tähendas pundis jooksmist. 



Traditsiooniline pühapäevane viitstart jäeti ära, sestap saime kõik koos näha mõne jooksja kiireimad liigutusi juba enne starti

Kolmanda päeva kannatuste rada sai alguse!

Tegin vähe kiirema stardi, et vältida üllatusrünnakuid konkurentide poolt

Võtsin sel hetkel juba väheke hoogu maha

Aia tänava lõpuks said juba kolmandat päeva järjest ikka needsamad mehed kokku. Olime sel jooksul võimetelt võrdsed, otsustas vastupidavus viimasteks kilomeetriteks. Janar Juhkov ja viimaseks päevaks vähe kiiremaid liigutusi planeerinud Ahto Jakson olid pundi eesotsas vedamas, Indrek Mumm ettearvatult eespool agressiivses positsioonis. Valmis koheselt ründama. Koheselt sai selgeks, et lõplik M45+ vanuseklassi kohtade vormistamine tuleb Indrekuga. Urmas Põldre oli juba klass parem ning Raido Raspel jäi kergelt, aga järjekindlalt kogu aeg tahapoole. Esimesed kolm asfaldi kilomeetrit möödusid laitmatult, kuid käänak maastikule tegi kiiresti selgeks, et eilseid aegu täna ei saa. Öine vihm oli kruusateed pehmeks teinud, kuid kuuenda kilomeetri sirge oli täielik agoonia. Alles lõpus hüppasime tee kõrvale murule, kuid oli juba hilja. Teisel ja kolmandal Saaremaa päeval pakutakse spordijooki väikestest pudelitest. See on parim, mis rahvajooksudel olla saab! Hoiad pudelit käes momendini, mil hingamine paigas on ja jood rahulikult. Niimoodi tangituna tundsin endas uut eluvaimu. Janar Juhkov vedas kogu pundi läbi golfiväljakute ja mereäärse trassi! Igavene tänu talle! Lõikav vastutuul ning pehme pinnas ei olnud mitte kõige kergemad selleks! Enne sildasid kofeiiniga SIS-i geel sisse ja valmis otsustavaks vaatuseks!


Jõudsime pundiga spaade juurde


Punt püsib endiselt koos, kõik kontrollivad vaikselt üksteise liigutusi



Suure kiiruga sai isegi pilk sügisele Kuressaare lossile heidetud


Nüüd juba vaikses õuduses ootamas terviseraja pehmet pinnast


Hea töö fotograafilt!


500 meetrit enne finishit tead juba, et M45+ vanuseklassi teine koht on käes!

Garmin Connecti ülevaade kolmanda päeva jooksust

Jooksud tehtud, kibekähku spordihoonesse autasustamisele! Esmalt M45+ teise koha auhinna järele! Urmas Põldre esimene ja Indrek Mumm kolmas


Võiduka veteranide tiimi kolmik, paremalt Urmas Põldre, Ago Veilberg ja mina


Au konkurentidele, päevad täis heitlusi sekundite pärast!

Nüüd võib võidukalt saali vaadata!

Ühispilt Täppsportlastega ja Saaremaa Kolme Päeva Jooks on selleks aastaks ajalugu!

Väljavõte Saaremaa Kolme Päeva Jooksu lõpp-protokollist

Saaremaa Kolme Päeva Jooksu vanuserühmade järjestus

Saaremaa Kolme Päeva Jooksu veteranide tiimide järjestus

Kõige lõppu Trismile video kokkuvõte: http://vimeo.com/109629386
ERR teise päeva uudis: http://sport.err.ee/v/tervisesport/8d5b40b5-445f-46ca-9fe8-34cfea74d5cf
Lätlaste video kokkuvõtte lastejooksust: https://www.youtube.com/watch?v=Tpa9OeUmQgo



5 comments:

  1. Pean selle jooksu kindlasti tulevikus endale plaani võtma! Tagasiside on olnud ainult positiivne.
    Hanno oled viimased poolteist kuud näidanud uskumatult head jooksuvormi.

    ReplyDelete
  2. Lauri, tee üks tubli Haanja100! Sul samamoodi liikumine sel sügisel laitmatu!

    ReplyDelete
  3. Tõesti viimased 3 jooksu on isiklikud rekordid olnud. Ka Haanjaks valmistumine on laitmatu olnud. Viimase nädala rahulikud otsad st. HAANJA algtempoga jooksud 5.00-5.20 tempoga on rekordmadala pulsiga läbitud.

    ReplyDelete
  4. Hästi tehtud, Hanno!
    Kui veel jaksu ja tahtmist jagub, võiksid sügisel veel sellist vormi mitte raisku lasta ja üks maratoni isiklik teha? Vähemalt 5-7 minutit peaks küll olema SEB'i 2.57-st kärpida võimalik vähegi normaalsete olude puhul, pakun.
    Aga muidugi eks sa ise tunned-tead, kas hasarti, plaani ja tahtmist on.. :)

    ReplyDelete
  5. Alar, arvasid ära! ;-) Tahan maratoni ära teha, annan siis teada!

    ReplyDelete