Wednesday, April 15, 2015

Rotterdami maraton 2015

Jooksin jaanuari keskel mööda Järvevana kergliiklusteed kodu poole, kui sisetunne väga äkki ütles - talve me sel aastal Tallinnas ei näe. Koju jõudes võtsin kohe Viljariga ühendust ning teavitasin teda mõttest igal juhul Rotterdami maraton ära teha. Kõrgemad väed kaitsesid seda mõtet, Järvevana kergliiklustee kui peamine treeningute koht oli terve talve vältel jooksu mõistes ideaalses korras hoitud.



Tõnisega Rotterdami maratoni järgselt poseerimas 

Valisime jooksuhooaja alguseks Vinni-Rakvere 10 km Talvejooksu, lõppaeg 36:44 oli hooaja esimese jooksu kohta õnnestumine. Kindlasti oli ühte starti veel vaja, selleks oli traditsiooniline Haapsalu 10 km Maanteejooks. Muidugi oli hammas verel Otepää-Tartu maratoni raames peetava poolmaratoni suhtes, aga Viljar soovitas Haapsalu distantsile keskenduda. Haapsalu õnnestus järjekordselt, 36:23 andis igati korraliku seitsmenda koha. Ainult üks miinus - tõeliselt rõske ilm muutis jalalihased väga kangeks. Ei aidanud hilisem veekeskuse saunatamine, ei järgnevate päevade vahurulliga töötlemine. Lõpuks kasutasin ootamatult viimasel hetkel saadud head nippi - määrisin magneesiumkloriidi kristallidega küllastatud vesilahusega oma jalad sisse. Töötas!



Rotterdam on heast kaasaegsest arhitektuurist pungil, raudteejaam heaks näiteks

Reede õhtul lennukisse ja keskööks olingi Rotterdamis kohal. Hollandi arhitektuur ja arusaadavalt ka arhitektid on maailmaklass. Ainuüksi raudteejaam on vaatamisväärsus. Viimase ilmasõja masspommitamised vajutasid linnale kurva pitseri, kohalikud ise nimetavad Rotterdami südameta linnaks. Kuna linnakeskuses vanu maju praktiliselt ei säilunud, on terve südamik täidetud hea kaasaegse arhitektuuriga. 



Rotterdami linnaruum on inimesekeskne

Ostukeskuste rajoon meie hotelli lähedal

Arhitektuuriliselt nauditav Rem Kolhaasi loodud De Rotterdami kõrghoonekompleks, mis on Hollandi suurim ehitis. Ühes plokis on hotell, teises korterid ja kolmandasse asutati masu ajal Rotterdami linnavalitsus. Muidu oleks hoone liiga tühjaks jäänud.

Maja ülemise osa lahendust peetakse unikaalseks, tehniliselt on need kolm nihkes maja inseneriteaduse saavutus (allikas: Marika Jahilo)

Kaidot ja Romani silmas pidades tehtud foto

Kanalid on ka Rotterdamis aktuaalne teema

Omaette teema on Rotterdami liiklusskeem. Amsterdamis kutsutakse jalgrattureid hellitlevalt "silent killers", sest kogu võim liikluses on nende kätte antud. Rotterdam on sammu edasi astunud ja kogu teede võrgustik on eelkõige jalgrattureid silmas pidades üles ehitatud. 


Linna ühel oluliseimal tänaval on jalgrattatee laiem kui autotee!

Neid mõtteid mõlgutades jõudsin hotelli, kus juba oli ees Tõnis Tali. Olime järgnevatel päevadel hea tiim, maratonireisidel on see tähtis näitaja. Tõnis tegi neist päevadest GoPro kaameraga tehtud väga vinged jäädvustused, maratoni rajal tehtud jäädvustusi julgen küll pidada Eesti oludes unikaalseteks. Tõnis tegi erinevates rajalõikudes selfikeppi kasutades videolõike, selliselt Eesti maratoonari poolt tehtud struktureeritud kokkuvõtet välismaratonist mina küll ei ole varem näinud.



Puudus vajadus asju pakihoidu anda, sest hotell on stardijoonest paarisaja meetri kaugusel


Ah et tahad teha jalgratturita linnafotot? Võimatu!

Kohustuslik suurlinna tänavadisaini element!

Keskväljaku ekraan promos loomulikult maratoni!

Miks minna Rotterdami maratonile? Sest teist sellist jäägitut korraldava linna kaasahingamist maratoni perfektseks laabumiseks pole mina varem näinud. Linna peatänav, rattameestele väga põneva nimega Coolsingel, pandi juba reedel autoliikluseks kinni. Arusaadavalt tagati jalgratturitele neiks päeviks läbipääs, sest nemad on kuningad. 


Coolsingel oli autoliiklusele alates reedest suletud

Pange justnimelt autoliiklus mõnel Tallinna olulisemal tänaval mõneks päevaks kinni? Isegi mõneks tunniks ei suudeta seda teha, ikka on vaja Nunne tänavale maratoni ajaks mingi sillaaretis püsti panna.



New Balance lippude paraad võistluskeskuse ees

New Balance fännklubi saab Rotterdamis nautida tõelist paradiisi, sest tegemist on ühe maratoni peasponsoriga. Kogu võistlusala oli paksult New Balance punaseid plagusid täis, linnapildis võis ohtralt näha Zante mudeli välireklaami. 



Efektne Zante välimeedia reklaam 

Veel New Balance Zante välimeedia näiteid

Spordipoed olid ka New Balance Zante ehtes

Võistluskeskuses sai New Balance rahvaga juttu tehtud, suurele seinale sai ka nimi kirja pandud. Zante on selgelt New Balance põhitoode sel aastal, vähemalt suurtel turgudel on New Balance seda tossu aktiivselt turundanud.


Hollandi New Balance esindaja Kor Louwsiga poseerimas

Tõnis täiendab eestlaste kirjutisi soovide seinal

CEP-i esinduses sai pulli tehtud

Kogu Rotterdami linnapanoraami väljapaistvam visuaal on maratoni peasponsori, NN Group (https://www.nn-group.com/Home.htm) hiiglaslikule peahoone fassaadile kleebitud jooksjate rühm. Ma ei tea ühtegi teist linna, kus üks maraton või siis jooksmine laiemalt kui spordiala linnapildis maratoni välisel ajal sellist tähelepanu saaks.


Peasponsori hoone lähivaates


Jooksjad peasponsori hiigelhoonel on Rotterdami linnaruumi kandvamaid elemente

Juhin tähelepanu, et Erasmuse silla kaks autorada on sama laiad kui jalakäijate ja jalgratturite rajad

Tipptund ei tähenda Rotterdamis mitte palju autosid, vaid palju jalgrattureid

Paar päeva süsivesikutega laadimist toimus vähemalt minu jaoks üllatavalt mitte Itaalia päritolu toiduasutustes, vaid hoopistükkis Vietnami ja Hiina omades. Nuudleid oskavad nad teha küll ja veel, takkatraavi võis neid laadimisi õnnestunuks lugeda.


Vietnami köök nuudlisupi näol sobis süsivesikute laadimiseks suurepäraselt!

Me ei peenutsenud maratonijärgse menüüga, mõõt oli XT

Mida paremaks vorm läheb, seda tujukamaks läheb tervis. Saime pidevalt tunda, et tegemist on Põhjamere sadamalinnaga. Pidevalt keerutav tuul sundis mind end üleni sisse mässima, tervisega pidi ettevaatlik olema. 


Vana purjetajana tegi kella kümnene maratoni start mind vähe ettevaatlikuks. Ma ise oleks küll Tallinna eeskujul kell üheksa asjaga algust teinud. Hilisem asjade kulg näitaski, et täpselt keskpäeval alanud päevane briis tegi tuulest läbimurdmine alates teisest poolest eranditult kõigil tempot aeglasemaks. Kuni tippudeni välja. Korraldajad tõdesid hiljem kurvalt, et ilmaolud on ainus faktor, mida nad ei kontrolli. http://www.nnmarathonrotterdam.org/report-2015/race-report/ oli kirjas järgmine lause:  However, after an hour the wind started to become a decisive factor, adversely affecting the split times.


Saabus ülioluline pühapäeva hommik. Järgnevate tundide jooksul saab selgeks detsembri alguses alanud töö tulemus. Nosisime hotelli hommikulauas verivärskelt ahjust tulnud sarvesaiu, seda ohtra marmelaadiga. Ka maratonihommikul sõin munaputru, ei pea pühalikult ainult ja ainult kaerahelbeputru sööma. Mitte maratonihommiku meeleheitlik pudrusöömine pole oluline, otsustavad kahe-kolme eelneva päeva süsivesikute laadimised. Lisaks eelmise päeva ja hommiku SIS Energy vedeliku tarbimine. Ettejoomine on eriti soojema ilmaga toimuvatel jooksuvõistlustel oluline.



Jalgratturid finishiala kõrval

Rotterdami teed on kitsad, kitsad on ka stardikoridorid. Pidin regamisel ise kõvasti tõestama, et planeeritava 2:50 lõpuajaga stardirühma C pääseda. Küsisin igaks juhuks kõrval seisva jooksja käest tema soovitud lõpuaega. Kui kuulsin 3:15, siis trügisin kiiresti ettepoole. Nii olingi 10 sekundiga üle stardijoone, sai kohe vabasse vette. Kuid ka siis võis näha liiga ette trüginud jooksjaid, kes oma liiga aeglase tempoga mõttetuid ummikuid tekitasid.


Esimene viis kilomeetrit möödusid tempokalt. Erasmuse sild oli alguse kohta väga lõdvalt ületatav, kuid 25 kilomeetrit hiljem olid asjad juba teisiti. Mulle Rotterdami joogitopside peal olev svammitükk ei meeldi. Alles teiseks-kolmandaks joogipunktiks sain õigeid taktikad kätte. Svammitükk topsist kiirelt välja ja ükshaaval võtad neid järjest ette. Pakutav spordijook oli ka täiesti joodav.


Viiendaks kilomeetriks formeerus selle maratoni punt järgnevaks kahekümneks kilomeetriks. Tempot tehti ühtlaselt, enesetunne oli suurepärane. Üks inglise väikelinnast pärit poiss ütles, et on küll oma linna kiireim maratoonar, aga siin jooksen vot kus koha peal. Muidu liiga palju juttu ei vesteldud, tempod alla 4 minuti kilomeetri kohta lihtsalt ei lase seda teha.


Kusagil 25ndal kilomeetril lagunes punt joogipunkti järgselt laiali. Millegipärast tehti alati joogipunkti järgselt märgatav tempo kiirendus, selline jõnksutamine on maratonis kõige halvem lahendus. Murphy seadused on universaalsed. Täpselt enne 25nda kilomeetri joogipunkti tuli üksinda vastutuult murda, sinna läks kohe kõvasti energiat. Kohe hiigelsilla tõusud, tunnelid otsa ja tundsin selgelt, et jalad on kohe kõvasti kangemaks muutunud.


Pikk pargis tiirutamine tõi eluvaimu tagasi, väga suur roll oli selles Belgia jooksjal Bart Vleugelsil, kes sõna otseses mõttes tiris mind 40nda kilomeetrini välja. Veel 37ndal olime 2:50 graafikus, kuid lihased andsid selgelt mõista, et kaua need kiirused ei kesta. Pikk lõpusirge kulges läbi vastutuule kulgemises, seal oli juba selge, et aeg tuleb 2:50+. Vaatasin tabloolt aega 2:51:14 ja sain aru, et uus isiklik on tervelt 2 minutit endisest parem. Eestlastest neljas tulemus, kokkuvõttes 284. koht 11879 lõpetaja hulgas. Hea tunne voogas läbi, töö oli tehtud! Tänud kõigile kaasaelajatele, perele ja Viljarile!



Kaasaelajaid jagus igale kilomeetrile

Rotterdami tasub tulla, sest maraton toimub kirsiõite aegu

Pisut ametliku kodulehe statistikat:


http://www.nnmarathonrotterdam.org/report-2015/race-results/



NaamHanno Kindel
WoonplaatsTallinn
AfstandNN Marathon Rotterdam
CategorieM45
Totaal plaats284 / 11879
Categorie plaats22 / 1566
Snelheid14,799 km/uur
Bruto tijd2:51:14
Netto tijd2:51:04

5 kilometer 19:42 (19:42)

10 kilometer 39:35 (19:53)
15 kilometer 59:30 (19:55)
20 kilometer 1:19:13 (19:43)
Halve marathon 1:23:37
25 kilometer 1:39:08 (19:55)
30 kilometer 1:59:30 (20:22)
35 kilometer 2:20:11 (20:41)
40 kilometer 2:41:34 (21:23)


Rotterdami maratoni esimesed 25 kilomeetrit Garmini pilgu läbi


Rotterdami maraton alates 25ndast kilomeetrist Garmini pilgu läbi

2 comments:

  1. VÄÄGA TULBLI! Sellise fooni)tulemuse) pealt varakevadel tuleb sub 2:50 sügisel raudselt. Edu ja rahulikku meelt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alar, tänud! Aga millal ise jooksurajale?

      Delete